Verslag PK Sport Bosdijkloop 2016

Michael Woerden opnieuw winnaar PK Sport Bosdijkloop

Afgelopen zondag 21 februari 2016 organiseerde Toer Trimclub De Merel de 38ste versie van de jaarlijkse PK Sport Bosdijkloop in Vinkeveen. Marijke Kroon gaf het startschot op het Tuinderslaantje voor de Jeugdloop en wethouder Erika Spil op de Kerklaan voor de overige afstanden. De Bosdijkloop trok een grote stroom hardlopers naar Vinkeveen. Michael Woerden uit Mijdrecht was de snelste op de halve marathon met een tijd van 1:17:19. Bij de dames was de overwinning voor Silvia Treur - de Jong uit Mijdrecht met een tijd van 1:44:25. 

Deelname

Het weer was stormachtig en zeer zacht. Het was bewolkt en droog, maar de westenwind was zeer krachtig. De middagtemperatuur kwam uit op 11 graden. Vanuit sporthal De Boei trotseerden 503 atleten de weergoden en liepen onder stormachtige omstandigheden hun race. Het waren omstandigheden die een nieuw parcours record in de weg stonden, maar toch werden er mooie prestaties neergezet. Het was zo stormachtig in de polder rondom Vinkeveen dat zelfs de gevulde bekers op de verversingspost door een windvlaag van de tafel vielen.

Jeugdloop

Om 11.30 uur ging een enthousiaste groep jeugdige atleten van start in de leeftijdscategorie tot en met 12 jaar. Bij de jongens ging als eerste Niels Rewijk uit De Kwakel onder het finishdoek door in een tijd van 3:32 min. Bij de meisjes was de winnares Bibienne van Hulst uit Mijdrecht in een tijd van 4:18 min. Alle kinderen kregen een medaille als herinnering.

5 kilometer

De snelste op de 5 kilometer bij de heren was de uit Bergambacht afkomstige Menno Beck. Hij liet een tijd afdrukken van 16:50 min. Bij de dames won Jacolien Ruizendaal uit Emmeloord. Zij liep de vijf kilometer in een snelle tijd van 18:50 min.

10 kilometer

De afstand van de 10 kilometer heeft altijd het grootste deelnemersveld. De winnaar bij de heren was Erik Stam uit Utrecht met een tijd van 36:41 min. “Rustig gestart, vanaf 3 kilometer met twee man voorop, voor de wind zweefde ik, in het begin een beetje ingehouden, maar na de helft van de afstand op maximale snelheid richting finish, lekkere temperatuur, heerlijk gelopen, op naar de marathon”. Bij de dames won Saskia van Vugt uit Doorn met een prachtige tijd van 37:26 min. “Het was heerlijk weer om te lopen, gelukkig kon ik in het begin met een groepje mannen meelopen, een voordeel bij deze wind, het laatste deel van het parcours, als je moe begint te worden, was grotendeels wind mee, dus dat was een cadeautje.”

Halve marathon

Niet minder dan 21,1 kilometer moest worden afgelegd voor het koningsnummer. De overwinning ging bij de heren naar de uit Mijdrecht afkomstige Michael Woerden met een tijd van 1:17:19. Het was zijn zesde overwinning op de halve marathon van de PK Sport Bosdijkloop. Zijn eerste overwinning op de halve marathon haalde hij in 2006. “Veel wind, maar ook wel een spannende strijd met nummer twee, Brent Pieterse, tot kilometer 17 samen gelopen, toen probeerde ik, denk wel voor de achtste keer, om een gaatje te slaan, toen liet hij een gaatje toe en ik dacht nu uitbouwen, maar het verschil bleef gelijk, dus de laatste 4 kilometer nog voluit moeten lopen om te winnen en het is gelukt”. Michael kreeg een wisselbeker. Slechts enkele seconden na de winnaar werd Brent Pieterse uit Nieuwkoop tweede met 1:17:44. De derde plaats was voor Roderick Glerum uit Amsterdam met 1:21:17.

Bij de dames was de overwinning voor Silvia Treur – de Jong uit Mijdrecht met een tijd van 1:44:25. “Het eerste gedeelte was voor de wind, maar hierna een stevige wind tegen, heb zonder hulp van een groepje gelopen, maar had niet verwacht te zullen winnen, heb vorig jaar voor eerst meegedaan aan de Bosdijkloop en toen vijfde geworden, ik train bij PK Sport en mijn volgende doel is de marathon in Veenendaal”. Silvia kreeg een wisselbeker. Carine Couwenberg uit Weelde (België) werd tweede met 1:45:04. De derde plaats was voor Irene Kleijn uit De Kwakel met 1:50:58.

Organisatie

Dankzij de vele vrijwilligers en sponsoren is het gelukt om de organisatie zo gladjes mogelijk te laten verlopen. Nieuw dit jaar was een tasseninname in De Boei en een verkeersplan voor het parkeren om de veiligheid van de lopers te verbeteren. De enthousiaste speaker Peter van Adrichem zorgde voor een goede sfeer bij de finish. De prijswinnaars konden weer vertrouwen op een vlotte en snelle prijsuitreiking. Al met al was deze 38ste PK Sport Bosdijkloop een geslaagd evenement.

De 39ste PK Sport Bosdijkloop, wordt gehouden op de derde zondag van februari: 19 februari 2017.

Auteur persbericht: Ger Hulsman (06-20086105)