Soorten tochten

Club Toertocht (CTT)
Clubrit in groepsverband door toerleiders georganiseerd. Gastrijders zijn welkom. Bij een clubtoertocht wordt in één groep gereden, achter voorrijders. De voorrijders geven de route en het tempo aan. Bij 30 deelnemers of meer wordt de groep in tweeën gesplitst. De tweede groep vertrekt 5 minuten na de eerste. Hiermee willen we voorkomen dat de overige weggebruikers, zoals fietsers op smalle fietspaden, schrikken van of last hebben van een te grote groep racefietsers. Er zijn een of meer pauzeplaatsen op de route (afhankelijk van de afstand).

Vrije Toertocht (VTT)
Een Vrije Toertocht is uitgezet over een vooraf bepaalde vaste route. Deze route is uitgepijld. Daarnaast ontvangen de deelnemers een routebeschrijving. Bij enkele tochten is ook een gps-route beschikbaar. Er zijn een of meer controleplaatsen op de route (afhankelijk van de afstand). De route moet binnen een bepaalde - ruime - tijdslimiet worden volbracht. 

Clubrit (CR)
Clubritten worden gehouden als er geen officiële NTFU-ritten zijn. Er is vooraf geen route bepaald. De deelnemers bespreken bij de start met elkaar welke leden voorrijder zijn en hoe lang de te rijden route is. Aan een clubrit mogen geen niet-leden deelnemen. Fietsers die belangstelling hebben om lid van de vereniging te worden, maar eerst enkele keren willen meerijden om te kijken of het wat voor hen is, zijn welkom. Zij rijden in verband met de verzekering mee op een introductiekaart.

Besloten Clubrit (BCR)
Clubritten in groepsverband, alleen voor Merelleden.

Uitgepijlde route (UR)
Dit zijn uitgepijlde tochten.

Goede Doelen tocht (GD)
Dit zijn tochten, waarvan de opbrengst van het inschrijfgeld ten goede komt van een goed doel.