Veilig Fietsen

B.R.A.V.O., ken je dat? Het ezelsbruggetje voor de racefietscontrole?

Dat betekent Banden en Wielen, Remmen, Aandrijving, Veiligheid en Overige.

Controleer thuis voor je vertrekt al deze punten en je kunt veilig op pad. 

Klik op de afbeelding hiernaast voor een volledige uitleg van je racefietscontrole.

 

 

    


 

     De Echte Wielrenner | Veilig en vriendelijk  
 
 
In het voorjaar en de zomer trekken veel Nederlanders er in hun vrije tijd op uit, zo ook de wielrenner. Dit leidt tot drukte op de fietspaden en wegen. Als wielrenners en medeweggebruikers elkaar passeren, leidt dit soms tot onbegrip, ergernis of nog erger: ongelukken. Wielersportbond NTFU en VeiligheidNL geven daarom via de campagne ‘De echte wielrenner laat van zich horen’ goede voorbeelden hoe voetgangers, fietsers, automobilisten en wielrenners elkaar veilig kunnen passeren.

Gedrag op de weg
Ontmoetingen tussen wielrenners en andere weggebruikers leiden soms tot gevaarlijke situaties, door snelheidsverschillen en omdat beide partijen van elkaar niet weten wat ze gaan doen. Uit eerder onderzoek van VeiligheidNL bleek ook dat volgens wielrenners in 51% van de (bijna-)ongevallen sprake was van onvoldoende rekening houden met elkaar. Het is belangrijk om te werken aan ieders gedrag, zodat wederzijdse irritatie, onvoorspelbare situaties en ongevallen kunnen worden voorkomen.

Situaties uitgelegd
In een animatiefilmpje (zie hieronder) leggen de NTFU en VeiligheidNL daarom voor de meest voorkomende situaties uit hoe weggebruikers elkaar het beste kunnen passeren. Wat kunnen weggebruikers verwachten van wielrenners en wat verwachten wielrenners van hen. De achterliggende boodschap is dat het een stuk veiliger wordt op de weg en het fietspad als we ons allemaal aanpassen en rekening houden met elkaar.


Begin bij jezelf
De aandacht voor veiligheid bij wielrennen is niet nieuw bij de NTFU en VeiligheidNL. De campagne ‘De echte wielrenner laat van zich horen’ startte vorig najaar. Toen sprak de NTFU de wielrenners aan op hun eigen gedrag. We hebben dus eerst de hand in eigen boezem gestoken en onze achterban gewezen op het juiste gedrag. Die boodschap is goed ontvangen en we merken dat het onderwerp leeft onder wielrenners. Nu is het tijd om medeweggebruikers te vragen ook rekening met ons te houden, zodat iedereen weer veilig thuiskomt.
 
   
De Echte Wielrenner | Baal jij ook zo?  
 
Door rood rijden, afval laten slingeren, agressief inhalen en op kop te hard rijden; het zijn voorbeelden van gedrag waar het grootste deel van wielrennend Nederland zich aan stoort bij andere wielrenners. En toch komt het voor. Er is een klein groepje wielrenners dat zich niet gedraagt zoals het hoort. Zij verpesten het imago van de wielrenner en daar hebben alle wielrenners last van, onterecht. Daarom worden wielrenners onder de noemer ‘De Echte Wielrenner laat van zich horen’ aangespoord anderen aan te spreken op hun gedrag.

Gedrag bespreekbaar maken
Voor de NTFU is het lastig het gedrag van wielrenners op afstand bij te sturen. Dat kunnen de wielrenners veel beter zelf door elkaar aan te spreken op gedrag. Daarbij worden ze geholpen door een animatie (zie hieronder) waarin een aantal ongewenste situaties wordt getoond. Enerzijds wordt de wielrenner die zich stoort aan dit gedrag opgeroepen een ander erop aan te spreken. Anderzijds houdt de animatie een spiegel voor aan de wielrenner die dit ongewenste gedrag vertoont.


Fietsbellen
Naast de animatie die vooral online zijn werk doet, deelt de NTFU bij verschillende gelegenheden fietsbellen met een boodschap uit om de discussie over gedrag aan te zwengelen. De Echte Wielrenner laat namelijk van zich horen, met een bel, maar ook door anderen aan te spreken op ongewenst gedrag.

Nieuwsgierig?
Bekijk de animatie en deel het filmpje. Hiermee kun je de discussie onder je fietsvrienden aanzwengelen en een positieve bijdrage leveren aan het imago van jou als wielrenner: De Echte Wielrenner laat van zich horen! 
 
Gebruik je kop, helm op
Hoofdletsel is niet de meest voorkomende sportblessure, maar wel een blessure die vaak ernstige gevolgen kan hebben. In hun eentje of tijdens recreatieve tochten rijden mensen vaak nog zonder helm. Dat terwijl een ongeval ook dan kan gebeuren. Iedereen komt weleens een tak op de weg, een overstekende hond of plotseling openslaande autodeuren tegen. Redenen genoeg om de helm ook te dragen als je recreatief fietst en traint. De campagne ‘Gebruik je Kop, Helm op’ attendeert wielrenners en mountainbikers erop dat ze altijd een helm moeten dragen om hoofdletsel te voorkomen, ook bij recreatief wielrennen en mountainbiken.