Verslag PK Sport Bosdijkloop 2015

PK Sport Bosdijkloop in Vinkeveen wint aan populariteit

Afgelopen zondag organiseerde Toer Trimclub De Merel de 37ste versie van de jaarlijkse PK Sport Bosdijkloop in Vinkeveen. Wethouder Anco Goldhoorn gaf het startschot op de Kerklaan. De Bosdijkloop trok een grote stroom hardlopers naar Vinkeveen, namelijk 668 deelnemers; meer dan in alle voorgaande jaren. Wilfred Verhagen uit Woerden was de snelste op de halve marathon met een knappe tijd van 1:14:56. Bij de dames was de overwinning voor Selina van der Vliet uit Soest met een tijd van 1:27:53.

Deelname

Alle afstanden verheugden zich in een toename van het aantal deelnemers. Aan de 10 kilometer, altijd de afstand met de meeste deelnemers, namen 286 deelnemers deel. Het hoofdnummer, de halve marathon, had met 175 deelnemers een aanzienlijk deelnemersveld. Ook de jeugdloop was met 70 en de 5 kilometer met 137 deelnemers goed bezet.

Het weer was prachtig, droog, mooi zonnig, vijf graden, maar wel een krachtige oostelijkewind. Dus bijna voorjaar, ideale omstandigheden om op alle afstanden volop strijd te leveren. Met maar liefst 96 “thuislopers” uit Vinkeveen. Bij elk kilometerpunt stond een afstandsbord. De lopers waren blij met deze grote borden langs het parcours; ze konden hierdoor namelijk regelmatig controleren of ze nog op schema liepen.

Jeugdloop

Om 11.30 uur ging een grote enthousiaste groep jeugdige atleten van start in de leeftijdscategorie tot en met 12 jaar. Bij de jongens ging als eerste Milan Biesheuvel uit Aalsmeer onder het finishdoek door in een tijd van 3:24 min. Bij de meisjes was, evenals vorig jaar, de winnares Bonne van Avezaath uit Vinkeveen in een tijd van 3:54 min. Alle kinderen kregen een medaille als herinnering.

5 kilometer

De snelste op de 5 kilometer bij de heren was de uit Vinkeveen afkomstige Erik Rydfors. Hij liet een tijd afdrukken van 16:51. Bij de dames won Kirsten van de Ruit uit Hoofddorp. Zij liep de vijf kilometer in een tijd van 20:15 min.

10 kilometer

De afstand van de 10 kilometer heeft altijd het grootste deelnemersveld. De winnaar bij de heren was Jay Sauer uit Nijmegen met een prachtige tijd van 33:23 min. Bij de dames won, evenals vorig jaar, Karin Vissers uit Laren met een tijd van 38:58 min.

Halve marathon

Niet minder dan 21,1 kilometer moest worden afgelegd voor het koningsnummer. Er was voor deze afstand veel belangstelling, mede gezien de toch wel redelijke weersomstandigheden. De halve marathon werd om twaalf uur weggeschoten door wethouder Anco Goldhoorn van De Ronde Venen. De overwinning ging dit jaar bij de heren naar de uit Woerden afkomstige Wilfred Verhagen. Hij was de winnaar met een tijd van 1:14:56. “Het was voor mij zwaar, mijn conditie is nog niet optimaal, ziek geweest (griep), sinds 2 weken weer aan het lopen, Dirk Wijnalda liep de eerste 10 kilometer alleen vooruit, samen met Michael Woerden ben ik naar hem toe gelopen, echter 6 kilometer voor het einde versnelde Dirk weer, ben met hem meegegaan en heb hem in de sprint kunnen verslaan, het was mijn eerste deelname aan de Bosdijkloop, mede door gebruik te maken van deze twee hazen heb ik mijn PR op de halve marathon met ongeveer 1 minuut kunnen verbeteren”. Wilfred kreeg een wisselbeker. Slechts enkele seconden na de winnaar werd Dirk Wijnalda uit Bunnik tweede met 1:15:00. De derde plaats was voor Michael Woerden uit Mijdrecht met 1:15:37.

Bij de dames was de overwinning voor Selina van der Vliet uit Soest met een tijd van 1:27:53. “Mooie ronde, geen last van verkeer, wel behoorlijk veel wind, heb echter met een groepje kunnen lopen, het was mijn eerste deelname aan de Bosdijkloop”. Selina kreeg een wisselbeker. Jolanda ten Brinke uit Amstelhoek werd tweede met 1:32:39. De derde plaats was voor Mandy Plasmeijer uit Uithoorn met 1:38:26.

Organisatie

De organisatie bij start en finish, in De Boei en onderweg liep dit jaar gesmeerd. Daardoor waren er veel tevreden gezichten. De enthousiaste speaker Peter van Adrichem zorgde voor een goede sfeer bij de finish. De prijswinnaars konden weer vertrouwen op een vlotte en snelle prijsuitreiking. Al met al was deze 37ste PK Sport Bosdijkloop een geslaagd evenement.

De organisatie van dit evenement is niet mogelijk zonder de vele sponsors, met PK Sport als hoofdsponsor. En verder natuurlijk dankzij de hulp van veel vrijwilligers, gediplomeerde verkeersregelaars, leden van TTC De Merel, de EHBO, muziek bij de finish, personeel van De Boei en vele anderen. En uiteraard de lopers die na het startschot van wethouder Anco Goldhoorn door het mooie en landelijke 'Bosdijk' parcours liepen.

De 38ste PK Sport Bosdijkloop wordt gehouden op de derde zondag van februari: 21 februari 2016.

Auteur persbericht: Ger Hulsman (06-20086105)