Verslag PK Sport Bosdijkloop 2014

Parcoursrecord halve marathon PK Sport Bosdijkloop verbeterd

Afgelopen zondag organiseerde Toer Trimclub De Merel de jaarlijkse PK Sport Bosdijkloop, met start en finish op de Kerklaan in Vinkeveen. De Bosdijkloop trok een grote stroom hardlopers naar Vinkeveen, namelijk 653 deelnemers; meer dan in alle voorgaande jaren. Hicham Ettaichmi uit Valencia, Spanje was de snelste op de halve marathon met een nieuw parcoursrecord van 1:10:30. Bij de dames was evenals de afgelopen twee jaren de overwinning voor de Amsterdamse Anja van ‘t Schip met een tijd van 1:26:13.

Deelname

Alle afstanden verheugden zich in een toename van het aantal deelnemers. Aan de 10 kilometer, altijd de afstand met de meeste deelnemers, namen 282 deelnemers deel. Het hoofdnummer, de halve marathon, had met 156 deelnemers een aanzienlijk deelnemersveld. Ook de jeugdloop was met 55 en de 5 kilometer met 160 deelnemers goed bezet.   

Het weer was prachtig, droog, mooi zonnig, acht graden, maar een krachtige zuidwestelijke wind. Dus bijna voorjaar, ideale omstandigheden om op alle afstanden volop strijd te leveren. Met maar liefst 102 “thuislopers” uit Vinkeveen. Bij elk kilometerpunt stond een afstandsbord. De lopers waren blij met deze grote borden langs het parcours; ze konden hierdoor namelijk regelmatig controleren of ze nog op schema liepen.

Jeugdloop

De voornamelijk jeugdige deelnemers aan de kortste afstand van 1 kilometer, uit de leeftijdsgroep van 5 tot 12 jaar, hadden er zin in. De winnaar bij de jongens was Bjorn Scherphuis uit Vinkeveen in een tijd van 3:52 min. Bij de meisjes was de winnares Bonne van Avezaath uit Vinkeveen in een tijd van 3:50 min. Alle kinderen kregen een medaille als herinnering.

5 en 10 kilometer
De overwinning bij de 5 kilometer heren was voor Camiel Kruiswijk uit Baarn in een tijd van 16:49 min. Bij de dames won Suzanne Thierry uit Velsen-Noord. Zij had een tijd van 20:47 min. De afstand van 10 kilometer heeft altijd een groot deelnemersveld. De winnaar was Bert Ruitenbeek uit Hooglanderveen met een tijd van 35:29 min. “Het was vrij pittig, op het eerst stuk vooral  stevige wind tegen, kop over kop gelopen, vanaf 6 km wind in de rug, dat is heerlijk lopen, mooi zonnetje, maar het laatste stuk op de Kerklaan toch weer vol de wind in het gezicht, kwam om onder de 35:25 te lopen, leuk georganiseerde loop, heb ervan genoten”. Bij de dames won Karin Vissers uit Laren met een tijd van 38:59 min.  

Halve marathon
De halve marathon is de afstand die het meest tot de verbeelding spreekt. De route voert door het fraaie landschap van het buitengebied van de gemeente De Ronde Venen, namelijk door de polder via Oukoop naar Nieuwer Ter Aa en terug naar Vinkeveen. De halve marathon werd om twaalf uur weggeschoten door sportwethouder David Moolenburgh van De Ronde Venen.

De dag kreeg nog een extra feestelijk tintje doordat Hicham Ettaichmi uit Valencia het parcoursrecord van de halve marathon bij de heren verpulverde en er bijna twee minuten af liep. Hij was de winnaar met een nieuw parcoursrecord van 1:10:30. “ Heel, veel wind met name de laatste kilometer”. Hicham kreeg een wisselbeker. Michael Woerden uit Mijdrecht werd tweede met 1:19:11. De derde plaats was voor Reinoud van Laar uit Haarlem met 1:19:49. 

Bij de dames was de overwinning, evenals de vorige twee jaren, voor de Amsterdamse Anja van ‘t Schip met een tijd van 1:26:13. “ Er stond heel veel wind, bijna drie minuten langzamer dan vorig jaar, heb het idee dat ik 15 km tegen wind heb gelopen en 6 km voor de wind, was lastig lopen vanwege de rukwinden, hoop volgend jaar op rustig vriesweer”. Anja kreeg een wisselbeker. Cathy van Es-Bode uit Hoogeveen werd tweede met 1:39:45. De derde plaats was voor Judith Enting uit Utrecht met 1:43:53.

Organisatie
De organisatie bij start en finish, in De Boei en onderweg liep dit jaar gesmeerd. Daardoor waren er veel tevreden gezichten. De enthousiaste speaker Peter van Adrichem zorgde voor een goede sfeer bij de finish. De prijswinnaars konden weer vertrouwen op een vlotte en snelle prijsuitreiking. Al met al was deze 36ste PK Sport Bosdijkloop een geslaagd evenement.

De organisatie van dit evenement is niet mogelijk zonder de vele sponsors, met PK Sport als hoofdsponsor. En verder natuurlijk dankzij de hulp van veel vrijwilligers, gediplomeerde verkeersregelaars, leden van TTC De Merel, de EHBO, muziek bij de finish, personeel van De Boei en vele anderen. En uiteraard de lopers die na het startschot van David Moolenburgh door het mooie en landelijke 'Bosdijk' parcours liepen.

De 37ste PK Sport Bosdijkloop, wordt gehouden op de derde zondag van februari: 15 februari 2015.

Auteur persbericht: Ger Hulsman (06-20086105)